Patates i ous osmòtics

Captura de pantalla 2015-11-01 a las 18.44.10

 

Al grec és on podem trobar el concepte etimològic del terme osmosi: “osmos” significa impuls i, el sufix “-sis” es pot traduir com a acció.

L’osmosi és un procés físico-químic que fa referència al pas d’un dissolvent a través de dues dissolucions, amb diferent concentració, que estan separades per una membrana semipermeable (permet el pas de dissolvents, però no de soluts). Sempre el dissolvent (l’aigua) anirà del medi més diluït (hipotònic) cap al medi més concentrat (hipertònic), per tal d’aconseguir l’equilibri de concentracions entre les dues dissolucions, és a dir, que esdevinguin isotòniques.

Per tal de posar en pràctica l’osmosi i la pressió osmòtica, els alumnes de 1er de Batxillerat de Biologia, ho hem experimentat amb ous (extreta prèviament la closca mitjançant àcid acètic) i patates, en diferents concentracions (aigua destil·lada i aigua destil·lada amb diferents concentracions de clorur sòdic). En determinades situacions hem comprovat com, tant l’ou com la patata, han incrementat el seu pes (han incorporat aigua del medi, perquè presentaven més concentració de sals que al medi on estaven) o disminuien el seu pes (pèrdua d’aigua perquè el medi extern estava més concentrat.

Us deixem un recull de fotografies de l’experiència:

 

 

Deixa un comentari