Taller: “Onades artificials i obres marítimes d’escullera”

Avui alguns alumnes de Batxillerat Científic-Tecnològic han realitzat el taller: “Onades artificials i obres marítimes d’escullera” al laboratori d’enginyeria marítima (LIM) de l’Escola d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports a Barcelona. El Taller forma part de l’oferta d’activitats del programa Escolab (http://escolab.bcn.cat/). Aquest programa obre la porta dels laboratoris i centres de recerca més capdavanters del país i ofereix l’oportunitat de dialogar amb els investigadors que treballen en l’avenç de la societat.

El LIM/UPC (Dept. E.H.M.A. de la ETSECCPB) està format per investigadors altament qualificats i de disciplines tecnicocientífiques diverses. Les línies de treball són: hidrodinàmica costanera i estuariana, clima i qualitat del medi ambient marí, física i enginyeria oceanogràfiques, enginyeria i morfologia costanera, enginyeria portuària, i gestió de la zona costanera i els recursos costaners. El LIM/UPC ha desenvolupat un avançat conjunt de models numèrics i disposa d’una infraestructura de laboratori i camp per al vessant experimental dels projectes desenvolupats (destaca el canal d’onatge ICTS-CIEM, tercer en importància a la UE). (www.lim.cat).

A més de la visita de les instal·lacions, els alumnes han realitzat unes activitats pràctiques per entendre algunes idees bàsiques del disseny d’obres marítimes d’escullera.

Webconference de la missió Rosetta Phillae

 

Philae_oncomet_xlL’alumnat de 2BATX de ciències i tecnologia ha realitzat una webconference amb l’equip responsable de la Missió espacial Rosetta, un projecte europeu que té l’objectiu d’aterrar en un cometa. En la trobada han pariciptat el següents centres:

 

  1. Australia (Villanova College, Brisbane)
  2. Austria (Akademisches Gymnasium, Salzburg)
  3. Catalonia/Spain (Escola Daina-Isard, Barcelona)
  4. Egypt (Cairo University, Cairo)
  5. Germany (Erzbischo?fliches Ursulinengymnasium, Cologne)
  6. Germany (Gottlieb-Daimler-Gymnasium, Stuttgart)
  7. Italy (Liceo Scientifico Statale, Varese)
  8. Italy (IISS Boscardin, Vicenza)
  9. Poland (1 LO, Poznan)
  10. Sudan (University of Khartoum, Khartoum)IMG_6120 IMG_6119 IMG_6118

Insolubilitat dels lípids

Els alumnes de 1er de Batxillerat de Biologia acabem de començar l’estudi dels lípids i les seves principals propietats físiques i químiques. En aquesta experiència de laboratori hem estudiat la insolubilitat i densitat dels lípids. Concretament hem pogut veure com es formava una esfera d’oli jugant amb les diferents densitats de l’aigua, oli i etanol.

 

Elaboració de iogurt

Els alumnes de 2n de Batxillerat de Biologia han fet una experiència de laboratori basada en l’elaboració de iogurt (estudi de la fermentació làctica).

De fet, la recepta bàsica és simplement llet tallada sota l’acció de ferments naturals. Un cop la llet ha sigut pasteuritzada (llet escalfada per tal d’eliminar els microorganismes patògens, conservant les vitamines i característiques substancials del producte), s’introdueixen els microorganismes que fabricaran el iogurt (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus). Al cap de 3 o 4 hores, els bacteris transformen la lactosa de la llet en àcid làctic. L’acidificació del producte fa que les proteïnes coagulin de forma uniforme, donant lloc a la massa pròpia del iogurt.

Bioquímica dels glúcids

Els alumnes de 1er de Batxillerat acabem d’estudiar els glúcids o també anomenats carbohidrats. Amb aquesta experiència hem realitzat la prova de Fehling o Benedict per tal de determinar si presenten poder reductor i, per altre costat, la prova de Lugol, que serveix per determinar la presència de midó. Totes dues proves bioquímiques són característiques per tal d’estudiar les propietats químiques dels monosacàrids, disacàrids i polisacàrids.

Alcoholic fermentation experience

In this lab study, the students of 2nd Batxillerat have investigated alcoholic fermentation in a yeast (a single-celled fungus), Saccharomyces cerevisiae, or “baker’s yeast.”  When oxygen is low, some fungi, including yeast and most plants, switch from cellular respiration to alcoholic fermentation.  In bread making, starch in the flour is converted to glucose and fructose, which then serve as the starting compounds for fermentation.  The resulting carbon dioxide is trapped in the dough, causing it to rise.  Ethanol is also produced in bread making but evaporates during baking.

In this laboratory experiment, the carbon dioxide (CO2) produced, being a gas, bubbles out of the solution and can be used as an indication of the relative rate of fermentation taking place. The rate of fermentation, a series of enzymatic reactions, can be affected by several factors, for example, concentration of yeast, concentration of glucose, or temperature.  In this lab study we have investigated the effects of yeast concentration.